multiblog.hu család tagja

Delikátesz.hu

Különleges. Finom. Újdonság. Ízlelés. Csemege. Ínyenc.

Bejegyzés írása

Az interneten böngészve akadtam egy érdekes cikkre, amely a lett rozsos-répás süteményről szól. Gondoltam ezt mindenképp meg kell osztanom veletek itt a delikatesz blogon is.

Mi is ez a sklandrausis?

A „kerítéses napsüti”

A lett konyha egyik alapfogása gyakran megjelenik az ünnepi asztalokon, főleg húsvétkor, de téli és nyári napforduló idején is gyakran fogyasztják. Részben kerek alakja, részben pedig a felső sárgarépás töltelékrétegnek köszönhető sárgás-narancssárgás színe miatt a sütemény a naphoz kapcsolódó szimbólumrendszernek is része, a napforduló idején rendezett ünnepi étkezéseken a sklandrausis a nap kreatív energiáját jelképezte.

A sütemény kerítésre emlékeztető felhajtogatott szélei adják sajátos formáját, innen ered a sklandrausis elnevezés is (sklanda = kerítés, amely megakadályozza, hogy a sütemény tölteléke kifolyjon). Készen a sütemény jellegzetesen sárgás-narancssárgás színű, míg ha felvágjuk, láthatóvá válik a töltelék alsó rétegét adó burgonya is.

A sklandrausis hosszú múltra tekint vissza. Elődje rizslisztből készült, tömör, nyílt tűz parazsán megsütött töltelékes tészta volt. A fennmaradt iratok tanúsága szerint apróra vágott sárgarépát már a Kurföldi Hercegség idejében (a XVI–XVIII. században) is használtak a sklandrausis töltelékeként. A krumpli csak a XVII. században terjedt el az országban, ekkor kezdett el megjelenni ez az összetevő is a süteményben. A burgonya kezdetben a földesurak eledele volt, a szegényebb rétegek csak a XIX. században kezdték termeszteni, akkor azonban gyorsan népszerűvé vált, és hamar fontos helyet foglalt el a lakosság étrendjében.

A sklandrausis készítésének hagyományai mind a mai napig fennmaradtak, elsősorban Kurföldön (Kurzeme: Lettország nyugati partvidéki területe). Az étel egyre népszerűbb, több helyen lehet falvakban vagy a sklandrausis gyártásával foglalkozó üzemekben meglesni hagyományos elkészítését.

Ha nem vagy bátortalan elkészíteni a lettek kedvenc ételét, akkor itt találod a hozzávalókat, és az elkészítési módot!

Hozzávalók

A tésztához:
– 600 g rozsliszt
– 60 g margarin vagy vaj
– 1,5-2 dl víz
– só

A töltelékhez:
– 0,8–1 kg krumpli
– só
– (ízlés szerint a krumplipüré 150–200 g olvasztott vajjal, 50–100 g tejföllel, esetleg egy-két tojással, köménymaggal gazdagítható)
– 1,5–2 kg sárgarépa
– 100–300 g cukor

A tetejére:
– 200–300 g tejföl
– 200–300 g cukor

Elkészítése

A lisztet elkeverjük forró vízzel, amelyhez előzetesen hozzáadtuk a margarint vagy vajat és a sót. A tészta legyen szilárd és könnyen sodorható. A kész tésztát kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd ebből 10–15 cm átmérőjű korongokat képezünk. A korongok széleit felhajtogatjuk, majd a darabokat kizsírozott tepsibe helyezzük.

A krumplit vízben megfőzzük, majd pürésítjük, sózzuk. A burgonyához ízlés szerint 150–200 g olvasztott vajat vagy 50–100 g tejfölt, esetleg egy-két tojást, ízesítésül pedig köménymagot is adhatunk.

A sárgarépát vízben megfőzzük, péppé zúzzuk, majd gyúrás közben cukrot adunk hozzá. A sárgarépapépbe ízlés szerint 200–300 g tejfölt, esetleg egy-két tojást is belekeverhetünk. A sárgarépás tölteléket nyersen lereszelt sárgarépából is elkészíthetjük, melyből a fölösleges levet előzetesen ki kell nyomkodni. (A töltelék sűrítéséhez a sárgarépához és a burgonyához búzadarát adhatunk.)

A rozslisztből elkészített tésztára rákenjük a burgonyás, arra pedig a sárgarépás tölteléket. A korongokat 220–250°C-os sütőben 15–30 percig sütjük, amíg a tészta ki nem szárad.

A készre sült sklandrausis tetejére tejfölből bevonatot készítünk, és cukorral meghintjük. További ízesítéshez a sütemény tetejére fahéj vagy köménymag szórható. A bevonatot tejfölből, cukorból és tojásból is elkészíthetjük. Ekkor a tejfölhöz és cukorhoz két tojást keverünk. Ez esetben a süteményt forró sütőben legalább öt percig tovább kell sütni.

laba apetīte, azaz jó étvágyat! 🙂

Forrás: europapont

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Roscón de Reyes – A spanyol királyok kalácsa
Hűsítő leves a forróságban: az andalúz gazpacho
Taste Atlas: egyedülálló gyűjtemény a világ gasztronómiájáról

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!