multiblog.hu család tagja

Delikátesz.hu

Különleges. Finom. Újdonság. Ízlelés. Csemege. Ínyenc.

Bejegyzés írása
Ha idén megtörnétek a bejgli hegemóniáját, egy spanyol ünnepi finomságot ajánlunk figyelmetekbe. A roscón de reyes nélkül nincs ünnep Spanyolországban. A finom, narancsos ízű süteményt ott jellemzően január elején, a napkeleti bölcsek vagy háromkirályok eljövetelekor fogyasztják.

A spanyoloknál az ajándékozás nagy napja nem karácsonykor van, hanem a háromkirályok látogatása idején, január 6-án, vízkeresztkor. Ekkor ébredés után a gyerekek felfedezik az ajándékokat, majd reggelire fogyasztják ezt a süteményt. A hagyományok szerint a sütemény tésztájába egy játékfigurát és egy babszemet is belesütnek: akinek a figura jut, az lesz a „király” egy napig, aki pedig a babot találja meg, az állja a roscón árát.
A sütemény leginkább egy nagy fánkra hasonlít, amely királyi koronát idéz, a díszítéshez használt kandírozott színes sütemények pedig a korona éköveire utalnak. A roscón de reyes hagyománya a legtöbb spanyol nyelvű országban jellemző kisebb-nagyobb változtatásokkal. Emellett Spanyolország szomszédainál is találkozhatunk hasonló süteménnyel, a portugáloknál ez a bolo rei, a franciák hasonló süteménye pedig a Gâteau des Rois.

 

Hozzávalók:

 

– 350 g liszt

– 25 g friss élesztő

– 150 ml langyos tej

– 100 g cukor

– 75 g szobahőmérsékletű vaj

– 1 tojás +1 tojássárgája

– 1 narancs héja

– 1 evőkanál rum(aroma)

– 1 evőkanál narancsvirágvíz

– só

+ a tésztába süthető figura és egy szem bab 🙂

Dekorációnak:

 

– egy tojás

– kandírozott gyümölcsök

– cukor

– mandula

– narancs


Elkészítése:

Futtasd fel az élesztőt a tej és a cukor egy részével, tegyél hozzá 2-3 kanál lisztet is. Ha felfutott az élesztő, öntsd a maradék liszthez, majd add hozzá a tejet, a cukrot, az egész tojást, a sót, a narancshéjat, ezután keverd össze. Később add hozzá a vajat, a narancsvirágvizet, a rumot és a tojássárgáját is. Keverj belőle homogén masszát.

Gyúrd simára a tésztát, majd egy lefedett tálban hagyd kétszeresére kelni – ehhez 2-3 óra is kellhet.

Ha duplájára nőtt a tészta, vedd elő, a közepére formálj nagy lyukat, alakítsd ki a sütemény formáját. Tedd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és keleszd még fél- / egy órán keresztül.

Melegítsd elő a sütőt 160º C-ra, közben kend meg a kalácsot a tojással, és kedved szerint dekoráld ki a kandírozott gyümölcsökkel, magvakkal, naranccsal.

Helyezd a sütőbe a tortát, és süsd kb. 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat! 🙂

Forrás: europapont.blog.hu

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!