multiblog.hu család tagja

Delikátesz.hu

Különleges. Finom. Újdonság. Ízlelés. Csemege. Ínyenc.

Bejegyzés írása

A hamburgerhez hasonlítható a leginkább szerb eredetű pljeskavica, de Szerbiától Bulgáriáig az egész Balkánon szívesen készítik és fogyasztják, persze kisebb-nagyobb változtatásokkal, helyi receptek alapján.
Valamikor régen csak bárány és birkahúsból készült, de mivel ez elég karakteres, és nehéz étel, így ma már mindenhol sertéssel és marhával keverik, ezek aránya és fűszerezése persze változhat.
Az omlós és szaftos húspogácsák titka leginkább az, hogy szódabikarbóna is kerül a darált húsmasszába, amivel összedolgozva legalább egy éjszakát érlelik a hűtőben, így a hús rostjai lazává válnak, és a parázs fölött gyorsan megsülnek úgy, hogy kívül finom füstös, belül pedig nagyon szaftos lesz.

A pljeskavicát eszik sült krumplival és grillezett zöldségekkel is, de a legnépszerűbb zsemlébe, buciba, pitába téve, sült kápia paprikával, friss paradicsommal és lila hagymával. Kóstoltam, és tényleg kihagyhatatlan 🙂
A neten számos receptet találtok, ha otthon is kipróbálnátok, ezért ide most egy videót csatolok inkább.

Egyébként Budapesten egy-két helyen lehet találni olyan büfét, éttermet ahol kapható, de elég horribilis áron.
3-4 ezer forintot is elkérnek egy pljeskavicáért. Pedig hazájában csak 5-800 forintért majszolhatjuk.

Szavazz!!!

Te ettél már Pljeskavicát?
  • Add le a szavazatod ...

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Lengyel tekert lepény
Juhtúrós Brindzás sztrapacska – a szlovák hagyományos egytálétel
Te ettél már sklandrausis-t?
Budapest legújabb delikatesz kávézója
Hűsítő leves a forróságban: az andalúz gazpacho

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!