Most egy morbid nevű, de talán annál finomabb étel felé vesszük az irányt. Aki járt már például Prágában, biztosan találkozott már vele. A csehek egyik különleges,virslis, sajátkészítésű ételükről van szó, ami a “vízihulla” vagy “vízbefultak” (utopenci, utopenec) elnevezést kapta.
Onnan kapta a nevét, hogy az étel feltalálója egy Samanek nevű molnár-fogadós, aki rossz ízű kolbászát próbálta feljavítani áztatással, a vízimalom kerekeinek javítása közben vízbe fulladt.
Az utopenecet jellemzően helyben készítik a cseh vendéglátóhelyeken, méretes, általában ötliteres befőttesüvegekben. Az ecetes, borsos lében együtt ázik a szafaládé és a hagyma, ezt tálalják körítés nélkül, legfeljebb egy szelet kenyérrel és savanyúsággal.
Te ettél már utopenecet?
Kövessetek minket a facebookon is!
Ez is érdekelhet…
Budapest legújabb delikatesz kávézója
Lengyel tekert lepény
Te ettél már sklandrausis-t?
Pljeskavica, a szerbek kedvenc eledele
Juhtúrós Brindzás sztrapacska – a szlovák hagyományos egytálétel