multiblog.hu család tagja

Delikátesz.hu

Különleges. Finom. Újdonság. Ízlelés. Csemege. Ínyenc.

Bejegyzés írása

Az europapont.hu jóvoltából minden hónapban kapunk egy-egy nemzet saját ételét bemutató cikket. Ebben a hónapban egy lengyel – pontosabban lengyelországi tatár – finomságot mutatnak be nektek. Az étel a Balkán területeiről ismert börek / burek távoli rokona, csak elkészítéséhez jóval nagyobb türelem szükséges: a hagyományosan kézzel nyújtott rétestésztából készülő háromkilós tekercsnek csak a sütéséhez két óra kell.

A különlegesség, amely az EU eredetvédelmi oltalmát is élvezi, hagyományos különleges termékként (HKT) az északkelet-lengyel területeken élő tatár népcsoporthoz köthető. A tatárok a térségben a 14. század körül jelentek meg, és az iszlám vallást máig tartó kisebbség gazdag keleti kultúrát hozott magával. Lengyelország északkeleti határterületein évszázadok óta sokfajta kultúrához tartozó nép élt együtt: lengyelek, litvánok, oroszok, fehéroroszok, ukránok, zsidók és tatárok. A nagyobb városok és udvarok környékén letelepedő tatárok hagyományai a helyi kultúra részévé váltak. A tatár ínyencségek a kölcsönös kapcsolatok révén gyakorta eljutottak a lengyelek asztalára, így történt ez a pierekaczewnik esetében is. A rendkívül munkaigényes elkészítési mód miatt ritkábban kerül asztalra, mára leginkább csak a tatár háztartásokban készítik, az iszlám áldozati ünnepre, a bajrámra.

A sütemény külsőre csigaházra emlékeztet: ehhez hat vékony rétegben kisodort tésztát helyeznek egymásra, és ezek közé tölteléket (édeset vagy húsosat) szórnak, majd az egészet feltekerik. Az így megformázott tésztát kerek tepsiben sütik meg, így kapja a pierekaczewnik a kívánt formát. Az elkészült termék átmérője közel 30 centiméter, tömege körülbelül 3 kilogramm. A sütemény neve a készítési módjára utal: a szó ugyanis a perekatywat igéből származik, amely fehérorosz és orosz nyelven azt jelenti: kisodor. A lengyelesített pierekaczewnik szót kizárólag ezen ételre használják, amely lefordíthatatlan bármely más nyelvre. A pierekaczewnik hagyományos jellege szorosan kapcsolódik az évszázadok óta változatlan elkészítési módhoz, a tészta és a töltelék elkészítési folyamata egészében az évszázadok során nem változott.

Hozzávalók:
A tésztához

  • 1 kg sütőliszt
  • 5 közepes tojás sárgája
  • 4 dl víz
  • egy evőkanál növényi olaj
  • egy csipet só
  • 75 dkg olvasztott vaj a tésztarétegek megkenéséhez

A töltelékhez (húsos változat)

  • 1 kg darált birkahús (esetleg marha-, liba- vagy pulykacombhús)
  • 35 dkg hagyma, apróra szelve
  • só, bors, paprika ízlés szerint

A tészta elkészítéséhez keverd össze a tészta hozzávalóit, utána kézzel alaposan gyúrd meg mindaddig, amíg az homogén, rugalmas állagot nem kap. A meggyúrt tésztát oszd hat egyenlő részre, és minden egyes darabot sodorj kb. 70 cm átmérőjű, 1 mm vastag lappá, kézzel, vagy sima fa sodrófával. Ezután kézzel nyújtsd addig a tésztát, amíg az átlátszó nem lesz, gondosan ügyelve arra, hogy ne keletkezzenek lyukak vagy törések.

A tésztalapokat kisodrás után tedd félre úgy, hogy ne ragadjanak össze, és ne is száradjanak ki. Ezt követően a lapokat helyezd egymásra, és kend meg mindegyiket olvasztott vajjal.
A húsos töltelékhez a darált húst a hagymával és a fűszerekkel ízesítve süsd meg. (A süteménynek létezik többféle édes verziója is, ebbe kb. 1-1,5 kg-t tesznek szétmorzsolt túróból, aszalt szilvából vagy almából, esetleg mazsolát keverve még hozzá.)

Ezután a tölteléket egyenletesen oszlasd el az előzőleg egymásra helyezett tésztarétegek utolsó, legfelső rétegén. A megtöltött tésztát ezt követően tekerd fel, majd formázd csigaház alakúvá, olyan módon, hogy beférjen egy kerek, kivajazott bádog tepsibe. A tetejét szintén vajazd meg. A tésztát zárt sütőben, 180 °C-on süsd kb. két órán keresztül.

Smacznego, azaz jó étvágyat! 🙂

Forrás: europapont.hu

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Budapest legújabb delikatesz kávézója
A litván különlegesség: šaltibarščiai (hideg kapros céklaleves)
Juhtúrós Brindzás sztrapacska – a szlovák hagyományos egytálétel

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!