multiblog.hu család tagja

Delikátesz.hu

Különleges. Finom. Újdonság. Ízlelés. Csemege. Ínyenc.

Bejegyzés írása

recept1.jpg

A hónapban egy kedvelt litván levest mutatunk be, amely – amellett, hogy egy nemzet kedvence – nagyon finom is. Agglegények, erasmusos diákok vagy akár gyermekágyi szakaszban lévő kismamák kedvence lehet, mert elkészítése pofonegyszerű, és – mivel főzni sem kell – minimális idő kell csak hozzá.

A lettországi sklandrausis répás sütije után maradunk a balti térségben, és a szomszédos Litvánia egyik kedvencét mutatjuk be. A frissítő, hideg „rózsaszín leves” a hagyományos litván konyha része. Egyesek szerint Litvániában ha cékla kerül a háztartásba, egyetlen dolog történhet csak vele: šaltibarščiai (ejtése kb.: sáltibarscséj) lesz belőle. Ez a leves a szláv területeken ismert és kedvelt borscs levesek családjába tartozik, annak helyi változata. Általában főtt kumplival eszik a helyiek, közeli rokona a lengyel chłodnik is.

Alapja a litván földön is megtermő, az év nagy részében könnyen elérhető gyökérzöldség, a cékla, amelyből nem is feltétlenül kell frisset keresni, megfelelő a savanyított, üvegben kapható változat is. Amellett, hogy nagyon hamar kész van, még egészséges is, akár macskajajra is kitűnő lehet. Nem nehéz étel, alapja a superfoodnak tartott és manapság igen népszerű cékla, emellett író vagy kefír (litván változatában kefyras) kerül bele, amely jóságos bacilusai jót tesznek az emésztőrendszernek. Könnyű tavaszi ebédnek vagy vacsorának is tökéletes.

Hozzávalók:

– fél liter kefir vagy író
– 100 g cékla, főtt vagy savanyított (jó hozzá a savanyúságként kapható cékla)
– 2 friss uborka
– egy pár szár újhagyma
– egy csokor friss kapor
– egy főtt tojás
– só ízlés szerint
– 400 g főtt krumpli a tálaláshoz

Elkészítése:

Vágd finomra a hozzávalókat: a céklát és az uborkát, valamint a kaprot és az újhagymát. Keverd őket össze egy nagy edényben. Öntsd rá a kefirt (vagy írót, ha azt jobban szereted), és hagyd állni egy rövid ideig: minél több időt adsz neki, annál jobban összeérnek az ízek. A tojást szeleteld fel (vagy vágd csak félbe), és tálalásnál tedd a kimert tál leves tetejére. Ízlés szerint szórd meg kaporral. Tálalásnál kínáld kaporral meghintett főtt krumplival.

Skanaus, azaz jó étvágyat! 🙂

Forrás: europapont, Taste Atlas, My food odyssey

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet…

Juhtúrós Brindzás sztrapacska – a szlovák hagyományos egytálétel
Te ettél már sklandrausis-t?
Roscón de Reyes – A spanyol királyok kalácsa

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!